Friday, August 7, 2009

Apple Crumble with Vanilla Sauce: Lovely dessert that can warm your heart.

I really love the taste of the baked apple (well, you might know it by now, ^ ^ , I love the soft food). And for today, all I want to do is eating the bake apple!

But how can I bake it without anything else? I have to make a dessert from the apple, so I choose between the cake, pie or crumble. The cake will be out because the apple is not much, pie is, well too fussy. At the end, I choose the less work, the crumble.

For the crumble, you don't have to do anything much. Just mix the flour with butter and sugar until resemble coarse crumb, slice the apple sprinkle with the sugar and that all. The rest is letting the oven do its wonderful job!
And for the sauce, it's very easy too, the time that you use for making it is less than 20 minutes.
I adapt this recipe from the book name: 北欧の美味しいお菓子づくり (Making delicious Scandinavian sweet) by Motoko Doi
I suggest that you should taste the apple, you can use less sugar (1½ tbsp for the sweet one and 2 tbsp for the tart one).
The warm crumble with the fragrance sauce, this dessert is very simple and fulfill my need, and I think, this dessert will warm your heart too.

Adaptation from: 北欧の美味しいお菓子づくり (Making delicious Scandinavian sweet) by Motoko Doi


Apple Crumble with Vanilla Sauce
18 cm pan


Crumble
100g
แป้งเค้ก
50g
น้ำตาลทราย
80g
เนยจืด
เกลือนิดหน่อย
Filling
2
แอปเปิ้ล (ปอกเปลือก แล้วซอยบางประมาณ ¼ นิ้ว)
1½ - 2 tbsp
น้ำตาลทราย
½ tsp
อบเชยผง
Vanilla sauce
1
ไข่
3tbsp
น้ำตาลทราย
เกลือเล็กน้อย
1tbsp
แป้งอเนกประสงค์
¼ tsp
แป้งข้วโพด
250 ml
นม
เม็ดวานิลลา จาก ¼ ของฝัก
2tbsp
เนยจืด




เปิดเตาอบที่ 180°C.
ทาถาดด้วยเนย พักไว้

ทำ crumble โดยการผสม เนย แป้ง เกลือ และน้ำตาลเข้าด้วยกัน จนลักษณะ เหมือนเศษขนมปังหยาบๆ พักไว้
ทำใส้ โดยผสมน้ำตาลและอบเชยเข้าด้วยกัน
วางแอปเปิ้ลลงในถาด แล้วโรยด้วยน้ำตาลอบเชย
โรยCrumble ลงด้านบน แล้วกดเล็กน้อย เพื่อให้ติด

นำเข้าอบ นาน 30-35 นาที หรือจนสีเหลือสวย

ในขณะที่อบ crumble ให้ทำซ้อส
ใส่ไข่ น้ำตาล แป้งทั้ง 2 ชนิดลงในหม้อ คนให้เข้ากัน
นำนมไปอุ่น ในไมโครเวฟ ประมาณ 1 - 1 นาทีครึ่ง หรือจนร้อนทั่ว
เทนมลงในส่วนผสมของไข่ ช้าๆ โดยคนตลอดเวลา

นำขึ้นตั้งไฟอ่อน ปล่อยให้เดือด (โดยคนตลอดเวลา) หรือจนกระทั่งส่วนผสมข้นขึ้นเล็กน้อย
นำลงจากเตา แล้วใส่เนยลงไป คนช้าๆ จนเนยละลายหมด

เทช้อสลงในเหยือก ตอนนี้ ก็พร้อมเสิร์ฟแล้วค่ะ


Apple Crumble with Vanilla Sauce:
Lovely dessert that can warm your heart

2 comments:

  1. เป็นขนมที่ชอบทานมาก ๆ ไม่ได้ทำทานนานแล้วนะเนี่ย

    ReplyDelete
  2. เพียงอยากแวะเข้ามาทักทายคุณปุ๊กคนเก่งคะ รอดูขนมคุณปุ๊กตลอดด้วยใจจดจ่อ

    ReplyDelete

Printfriendly